لیست تفسیر های مسعود بهشتي
از آیه: تا آیه:
انتخاب سوره :
  سوره بقرة آیه 154 - تفسیر نمونه
پس ازاشاره به مورد صبر و استقامت و تاءکید بر اینکه مسلما نان باید در زندگی فردی و اجتماعی خود از آن استعانت و کمک بگیرند (در آیه قبل )در این آیه اشاره به حیات جاودان شهدا به این مورد که (هرگز آنهایی که در راه خدا کشته شده و به فیض عظیم شهادت نایل می شوندمرده نگویید «و لا تقوولا لمن یقتل فی سبیل الله اموات»و در ادامه موءکدا"می فرماید : بلکه آن ها زنده گانند ولی شما درک نمی کنید .«بل احیاء و لکن لاتشعرون ».
گروهی از مردم راحت طلب و ترسو در صدر اسلام بودند که هرکه ازمسلمانان که در میدان جهاد به شهادت می رسید می گفتند : فلانی مردو با اظهار تاءسف از این واقعه دیگران را نگران و مضطرب می کردند . در اینجا به صراحت به آن ها پاسخ داده شده است که حق ندارند به شهدا مرده بگویند چون آن هازنده اند و ازنعمت های الهی بهره می برند و چون انسان هادر قالب تن حبس شده اند نمی توانند این موضوع رادرک کنندودرضمن از نص این آیه و ترجمه آن دو موضوع بقای روح و زندگی برخی اثبات می شود .
امتیاز داوران :
امتیاز کاربران :
نظرات کاربران :
1) ماجدی (داور) : وَ لا تَقُولُوا لِمَنْ یُقْتَلُ فی‏ سَبیلِ اللَّهِ أَمْواتٌ بَلْ أَحْیاءٌ وَ لکِنْ لا تَشْعُرُونَ و یا
وَ لا تَحْسَبَنَّ الَّذینَ قُتِلُوا فی‏ سَبیلِ اللَّهِ أَمْواتاً بَلْ أَحْیاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُون‏
  سوره بقرة آیه 143 - تفسیر نمونه
کلمه وسط در این آیه مبین: اولا" میانه بودن قبله در سمت جنوب نسبت به قبله یهودیان و مسیحیان به جهت های غربی و شرقی ؛ثانیا"اسلام دین اعتدال است و یک مسلمان در همه جنبه های زندگی اش باید رعایت اعتدال و میانه روی را بنماید مثلا"در انتخاب باورداشت مذهبی نه تابع صرف جبریو ن و نه پیروی از تفویض و مصادیق مختلف ؛ این مورد در سوره مبارکه لقمان تاءکید لقمان به فرزندش است ؛ آن جا که می فرماید:""واقصد فی مشیک"" یعنی در راه رفتنت (و به تعبیر دیگر)در تمامی امورات و خط مشی زندگی ات هم میانه رو و معتدل باش .
دیگر این که اگر امت اسلامی گواه و شاهد دیگران است چون بایداعتدال داشته باشد لذا نمونه برای دیگران شدن همزمان با داشتن اعتدال مفهوم پیدا می کند.
مورد بعد این است که وجود مقدس الهی به همه امور کاملا"وقوف دارد چون از ازل وجود داشته و تا ابد اوست که برکل گیتی سیطره و توان دارد ؛و لذا این کلمه در این آیه مبین است که همه این امور مجیی خواهد شد.
امتیاز داوران :
امتیاز کاربران :
نظرات کاربران :
1) ماجدی (داور) : تکمله بیان شما
کلمه" وسط" در لغت هم به معنى حد متوسط در میان دو چیز آمده، و هم به معنى جالب و زیبا و عالى و شریف، و این هر دو ظاهرا به یک حقیقت باز مى‏گردد زیرا معمولا شرافت و زیبایى در آن است که چیزى از افراط و تفریط دور باشد و در حد اعتدال قرار گیرد.
چه تعبیر جالبى در اینجا قرآن در باره امت اسلامى کرده است، آنها را یک امت میانه و معتدل نامیده.
معتدل از" نظر عقیده" که نه راه" غلو" را مى‏پیمایند و نه راه" تقصیر و شرک"، نه طرفدار" جبرند" و نه" تفویض"، نه در باره صفات خدا معتقد به" تشبیهند" و نه" تعطیل".
معتدل از نظر ارزشهاى معنوى و مادى، نه به کلى در جهان ماده فرو مى‏روند که معنویت به فراموشى سپرده شود، و نه آن چنان در عالم معنى فرو مى‏روند که از جهان ماده به کلى بى خبر گردند، نه همچون گروه عظیمى از یهود جز گرایش مادى چیزى را نشناسند و نه همچون راهبان مسیحى به کلى ترک دنیا گویند.
معتدل از نظر علم و دانش، نه آن چنان بر دانسته‏هاى خود جمود دارند که علوم دیگران را پذیرا نشوند، و نه آن گونه خود باخته‏اند که به دنبال هر صدایى برخیزند.
معتدل از نظر روابط اجتماعى، نه اطراف خود حصارى مى‏کشند که از جهانیان به کلى جدا شوند، و نه اصالت و استقلال خود را از دست مى‏دهند که همچون غرب‏زدگان و شرق‏زدگان در این ملت و آن امت ذوب شوند!.
معتدل از نظر شیوه‏هاى اخلاقى، از نظر عبادت، از نظر تفکر و خلاصه معتدل در تمام جهات زندگى و حیات. یک مسلمان واقعى هرگز نمى‏تواند انسان یک بعدى باشد، بلکه انسانى است داراى ابعاد مختلف، متفکر، با ایمان، دادگر، مجاهد، مبارز، شجاع، مهربان فعال، آگاه و با گذشت.
تعبیر به حد وسط، تعبیرى است که از یک سو مساله شاهد و گواه بودن امت اسلامى را مشخص مى‏سازد، زیرا کسانى که در خط میانه قرار دارند مى‏توانند تمام خطوط انحرافى را در چپ و راست ببینند! و از سوى دیگر تعبیرى است که دلیل مطلب نیز در آن نهفته است، و مى‏گوید: اگر شما گواهان خلق جهان هستید به دلیل همین اعتدال و امت وسط بودنتان است‏